Kategorije

Xbox


Xbox 360
       Xbox 360 je pretposljednja verzija a od prve verzije (Xbox) hardverski je jača čak 10 puta. Konfiguracijski se sastoji od :

IBM PowerPC CPU (kodno ime Xenon) s 3 simetrične jezgre, pri taktu od 3.2 GHz, te s 1 MB L2 cachea
ATI grafički čip (kodno ime Xenos), s radnim taktom od 500MHz, te s 10MB ugrađenim DRAM-om
20GB Tvrdi disk (izmjenjiv)
512MB GDDR3 RAM memorije na 700MHz
12x DVD ROM
3x USB 2.0 ports
1x HDMI sučelje
Wireless podrška, no nije ugrađen
Sve igre podržane u 16:9 formatu, te rezoluciji 720p i 1080i s anti-aliasingom

Xbox 360

       Hardver Xbox 360 konzole je zaokret u skroz drugom smjeru u odnosu na stariju generaciju. Intelov x86 Celeron-M je naslijedio IBM-ov PowerPC CPU s tri identične jezgre gdje je svaka na 3.2 GHz. Promjena korištene arhitekture se pripisuje ograničenom vremenu razvoja prvog Xboxa, zbog čega je korištena klasična x86 PC arhitektura. Grafički čip je za razliku od prethodne generacije napravio ATi (a ne nVidia, koja radi RSX za PlayStation 3) . Na samom čipu se nalazi 10 MiB video memorije koja zbog velike propusnosti omogućava 4x Antialiasing i Z-buffer proračune bez pada brzine izvođenja grafičkih operacija. Xbox 360 ima 512 MiB dijeljene sistemske memorije između grafičkog čipa i procesora što već počinje pokazivati probleme kako igre postaju veće i kompliciranije. Microsoft proizvodi konzolu od dijelova ostalih proizvođača, ali većina hardvera je u vlasništvu Microsofta (za razliku od prethodne generacije) što im omogućava bolju kontrolu troškova proizvodnje i mogućnost unaprjeđenja konzole u budućnosti.

   
Xbox One
       Xbox One je konzola proizvedene od strane Microsofta, naslijednik Xbox-a 360. Konkurencija PS4 i Nintendo Wii U. Konzola se vratila na arhitekturu x86 i sada ima AMD procesor. Xbox je označen od Microsoft-a kao "all-in-one entertainment system" koji može da obavlja razne zabavne kombinacije kao što su split scree, multitasking sa aplikacijima, korištenje dva ekrana , gledanje TV programa i još mnogo toga. Naravno nezaobilazni Kinect je još uvijek tu i ovaj put je integrisan sa Xbox One kroz razne aktivnosti kao što je Skype za videokonferencije, glasovne komande i pokreti kojima je moguće upravljati konzolom.

Xbox One
       
       Nove igračke funkcije su prošireni Xbox Live servis, poboljšana funkcionalnost Kinecta, naravno nezaobilazni Cloud kao i mogućnost automatskog snimanja i share-ovanja video highlight-sa iz gameplay-a kao i podrška za live streaming gameplay-a online. Najveće promjene su naravno u konfiguraciji koja je poboljšana. Ovaj put Xbox u sebi ima AMD " Jaguar" APU sa dva quad-core modula sa ukupno osam x86-64 jezgre na 1.75 GHz i 8 GB DDR3 RAM. Sistem uključuje 500 GB hard disk koji nije moguće mijenjati ali možete dodati externi drive. Od toga je 360 GB dostupno za igre. Blu-ray drive je također standardna oprema. Za grafiku su rezervisane 3 GB RAM-a a 5 GB za igre. Grafika je bazirana na AMD GCN arhitekturi. Ethernet kao i WiFi su također tu od standardne opreme. Takođe trebalo bi da podržava 4K rezolucije jer kako su izjavili iz Microsofta nema prepreka zato što se tiče hardware-a. Podržava samo HDMI za input i output bez kompozitnih kablova.

Xbox Live

Xbox Live
        Xbox Live! je Microsoftova vlastita internet usluga trenutačno dostupna samo za Xbox i u ograničenom obliku za PC korisnike. Sastoji se od Xbox Live! Arcade, Xbox Live! Marketplace i Xbox Live! Video Marketplace. Xbox Live! Arcade je posebna usl

   
uga preko kojeg se mogu kupiti i igrati klasične igre (platformske, kartaške, logičke, itd.) kao i najnovije verzije starijih, jako popularnih igara. Xbox Live! Marketplace je usluga preko koje se mogu kupiti grafičke teme za Dashboard, slike za korisničku karticu (Gamercard) i dodatni sadržaj za igre, poput pjesama, nivoa ili predmeta u samim igrama. Xbox Live! Video Marketplace je najnovija u nizu usluga i dostupna je samo u SAD-u, a služi za kupovinu najnovijih filmova i serija u običnoj (DVD) kvaliteti i u visokoj definiciji.