Kategorije

PC - Gaming

     
Gaming PC
       Napokon dolazimo do PC-a koji je možda i najpopularnija gaming mašina na tržištu a i kod nas. Gaming PC mašine su veoma jake konfiguracije na kojim maožete igrati sve najnovije igrice uz Ultra level detalja u njima što je daleko više nego što i jedna konzola može ponuditi. Naravno cijene tih mašina mogu biti veoma velike ali također možete uzeti neku povoljniju na kojoj će te moći igrati većinu igrica ali ne baš  na Ultra detaljima. Neki ljudi vole da kupe gotove konfiguracije koje su u ponudi dok pravi gejmeri u većini slučajeva sastavljaju svoju konfiguraciju od komponenti.

Gaming PC vodeno hlađenje
     
        Kod sastavljanja PC-a treba se paziti na nekoliko stvari. Naravno za veoma jake konfiguracije dvije veoma bitne stvari koje se često ne smatraju toliko bitnim su kućište i napojna jedinica. Za običnog korisnika koji kupi gotovu konfiguraciju to možda i nije toliko bitno ali za prave poznavaoce predstavlja jednu od bitnijih stvari. Kada overclock-ujemo naš PC moramo mu povećati struju na određenim komponentama što zauzvrat dovodi do grijanja i veće temperature u kućištu. Tu do izražaja dolazi dobra napojna kako ne bi bilo strujnih udara i kvaliteta kučišta koje je tu da održi dobar protok zraka i hlađenje. Nakon toga na red dolaze procesor i grafička karta koje igraju važnu ulogu u kvalitetu grafike, pa zatim RAM , matična ploča i hard disk koji su ostali dijelovi potrebni za kvaliteno funkcionisanje i igranje. Kada sve sastavite možete napokon uživati u svojoj gaming mašini.
Steam

        Što se tiče igrica tu se oduvijek krila i popularnost PC-a zgob toga što se mogu igrati piratske igrice bez puno problema. I ja sam nikada nisam mario da kupim original igricu dok u ponudi se nije pojavio Steam pa zatim i Origin i Uplay. Od kada na tržištu imamo u ponudi digitalne igrice koje možemo kupiti na nekim sniženjima i po povoljnim cijenama prešao sam na originale. Prednost je naravno što možete igrati sve igrice Online bez ikakvih problema na već pripremljenim serverima sa ljudima širom svijeta. Drugo je što igrice skupljate na svom računu i uvijek su vam dostupne čim se logujete na vaš account. Možete ih instalirati koliko hoćete puta jako jednostavno sve što vam treba je internet konekcija i spremni ste za igru.

Steam
        Favorit je naravno Steam zbog jednostavnosti clienta, povoljnih cijena i veoma preglednog interface-a. Sve što trebate uraditi je skinuti client, instalirati ga , logovati se na račun, aktivirati ili kupiti neku igru i početi sa igranjem. Na Steam-u možete aktivirati i igre koje kupite na nekim drugim mjestima npr. Amazon.com. Sve igre su vam na jednom jestu uz izvrsnu preglednost i jednostavnost korištenja. Izbor igrica je ogroman i iako su nove igrice veoma skupe naravno možete kupiti neke starije dijelove ili čak i novije uz popuste. Također veoma često imate i neke rasprodaje gdje možete ugrabiti sjajne igrice za malo novca.

Origin
        Druga najpopularnija platforma je naravno Origin. Slično kao i steam download, instalacija logovanje i onda igranje. Origin je EA platforma tako da ako želite igrati igre poput Battlefield, MOH, Fifa, NFS i ostale EA igrice Origin je nešto što morate imati. Također možete kupiti igre po povoljnim cijenama , neke su besplatne neke dobijete na poklon. EA također vraća novac ukoliko niste zadovoljni sa igrom koju ste kupili. Kada instalirate igru pokrećete je iz Origin-a putem browsera i nastavljate igrati.Takođe možete aktivirati igre koje kupite na drugim stranicama a koje koriste Origin.

Origin
     
Uplay
        Uplay je zadnja verzija i to je Ubisoftov klijent. Također sve isto kao i kod prošlih  instalacija logovanje i onda igranje. Ukoliko ste fan Ubisoftovih igrica , a danas imaju jedne od najpopularnijih serijala onda je i ovo nešto što vjerovatno nećete moći zaobići. FarCry, Ass Creed, Watch Dogs i mnogo drugih hit igara čekaju na vas. Takođe možete aktivirati igre koje kupite na drugim stranicama a koje podržavaju Uplay.

        Na blogu i FB page-u možete pratiti recenzije igara za PC, informacije o novim komponentama kao i sniženja koja su aktivna u svijetu igara. S obzirom da velika većina ovde igra igrice od djetinstva a nastavlja i dalje igrati samo što sada naravno nema toliko vremena od obaveza i posla vijesti mogu pratiti ovdje.Nadam se da ćemo uspjeti razmijeniti dobra iskustva i savjete oko igara, konfiguracija i ostalih stvari vezanih za PC gaming. Za redovne posjetitelje koji nas prate poklanjaće se i key-evi za neke igrice kao promocija. Pratite nas i vidimo se.
Gaming PC